Att vandra från Eskilstuna till Malmö iförd Fairtrade-banandräkt? Självklart ska vi göra det!

tisdag 21 april 2015

Finalen Lund-Malmö

När vi gick från Eslöv till Lund var det linne-väder, så skönt! Vi ligger nu helt rätt enligt årets tema "bananbränna", vilket innebär brunt ansikte, vit hals, brun från axeln och med tillhörande vinterblek kropp. Riktigt hett.

Väl framme i Lund fick vi bo på det rätt nya Elite Hotel Ideon, som vi såg flera timmar innan vi var framme. Det här med att att Skåne är platt och fullt av åkrar:) När vi kom närmare ändrade hotellets fasad färg från rosa till gult, vi tog det som ett tecken! 

I Rådhuset vid Stortorget fick vi tårta och applåder. Ordförande i Fairtrade city Lund höll ett tal om kommunens diplomering till Årets Fairtrade city och gav oss alla lite information om bananer, till exempel att en banan är ett bär!

Efter den fina tårtan begav vi oss ut på torget och delade ut bananer och choklad till förbipasserande. Alla var väldigt intresserade och ville ha broschyrer. 
Vi gick vidare till Världsbutiken Klotet, där Lina fick ett litet lejon, som är deras maskot. De hade nämligen sett inslaget om Linas rädsla för stora djur... Li fick en chokladkaka och var lika glad hon.
Nästa stopp på agendan var Ica Malmborgs på Clemenstorget. Där möttes vi upp av Conny som stolt visade oss runt i affären. De har både Fairtrade-produkter på en egen Fairtrade-hylla och ute bland övriga produkter, smart tyckte vi. Där stod vi och bjöd på kaffe, bananer och choklad. Eftersom regnet öste ner ute blev alla extra glada av lite värmade kaffe och synen av två levande bananer!

Efter dagens alla aktiviteter skulle vi möta Linas syster. Vilken överraskning vi fick när det visade sig att även Linas två andra syskon åkt ända från Umeå och Göteborg för att vara med! :) 

Lördag morgon vaknade och insåg att det var vår sista dag, vilket gjorde oss rejält tårögda. 
Efter frukosten påbörjade vi vandringen mot Malmö, denna gång med sällskap av flera andra. Vi hade fått låna extra banandräkter från både Lund och Malmö för att kunna ha en hel liten klase med bananer som gick i mål. 

På lunchrasten passade vi på att ta lite roliga bananbilder när vi var så många :) 

Efter en trevlig vandring i solen kom vi fram till Folkets park, där Naturskyddsföreningens klimatfestival var i full gång. Här blev vi mottagna av både Lis mamma som åkt från Stockholm för att heja på, och syssling med sambo!
Efter att ha bjudit festival-folket i parken på Fairtrade märkt te, choklad och kola gick vi in i parkens lokal Moriskan. Där blev vi uppbjudna på scenen för att berätta om vandringen. Vi fick riktigt kluriga frågor att besvara :) 

Kvällen tillbringades på Moriskan på Naturskyddsföreningen efterfest, dock utan banandräkterna. Oj vad kul vi hade! Tror vi trots 54 mil i benen var vassast av alla på dansgolvet. Sista natten sov vi i sköna sängar på Elite Hotel Savoy, för att på söndagen bege oss hem. Tack vare SJ kunde vi ta det miljövänliga alternativet med tåg, även om det hade slitit än mindre på miljön att gå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar